De eerste stappen bij het overlijden van een dierbare

Het overlijden van iemand uit de nabije omgeving is een ontzettend aangrijpende gebeurtenis en er zal dan ook een moeilijk tijd aanbreken. In deze periode komen niet alleen veel emoties los, maar moet u ook ineens diverse aspecten regelen waar u wellicht niet op voorbereid bent. Omdat u er, zeker in de beginperiode, waarschijnlijk niet helemaal met uw hoofd bij bent, helpen wij u graag een eindje op weg.

 

Laat het overlijden vaststellen

Vrijwel direct na het overlijden moet een arts deze treurige gebeurtenis bevestigen. Wanneer uw dierbare thuis overleden is, neemt u contact op met de huisarts en die het overlijden vaststelt. Als de persoon in kwestie in een ziekenhuis of verpleeghuis overleden is, zal de behandelend arts het overlijden vaststellen. Diezelfde arts zal uiteindelijk een schriftelijke verklaring van het overlijden afgeven, die u als nabestaande onder andere nodig heeft voor het regelen van de uitvaart.

Neem contact op met de uitvaartondernemer

Had uw dierbare zelf al nagedacht over zijn/haar uitvaart? Dan is het vrijwel altijd bekend welke uitvaartondernemer hierbij betrokken wordt. Wanneer de overledene heeft aangegeven dat de verzekering alles regelt is het zaak contact met de desbetreffende verzekeringsmaatschappij op te nemen. Indien er niks is vastgelegd kunt u, als nabestaande, zelf een uitvaartondernemer kiezen. Veel mensen denken dat een uitvaartondernemer alleen de begrafenis of crematie regelt, wat echter niet het geval is: ook een taak zoals het aangeven van het overlijden bij diverse instanties kan uit handen genomen worden.

Het overlijden aangeven bij de gemeente

Vaak geeft de uitvaartondernemer het overlijden van uw dierbare aan bij de burgerlijke stand van de gemeente, maar u kunt dit natuurlijk ook zelf doen. Wanneer u dit zelf doet is het van belang dat u de verklaring van het overlijden en het identiteitsbewijs van de overledene mee neemt. Vervolgens zal de burgerlijke stand een akte van overlijden verstrekken en het overlijden doorgeven aan belangrijke instanties zoals het UWV.

 

Naast deze punten is het aan te raden om de bankrekeningen van uw dierbare te laten blokkeren en de automatische incasso’s stop te zetten. Ook moet er contact gezocht worden met de notaris met betrekking tot het testament, oftewel de erfenis. Het is hoe dan ook aan te raden om de instanties waarmee uw dierbare enig contact had in te lichten over de situatie, zodat u zeker weet dat u alle betrokken partijen op de hoogte gebracht heeft. Vier maanden na het overlijden krijgt één van de erfgenamen nog een formulier voor het invullen van de erfbelasting, die binnen acht maanden ingediend moet worden.

 

Wij wensen u heel veel sterkte toe in deze moeilijke periode en nemen graag het één en ander voor u uit handen. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen door ons contactformulier in te vullen of door te bellen naar 0341-492826.